lunes, 7 de mayo de 2012

Al poder li fa por la participació

Al poder li fa por la participació. Aquesta frase defineix la conclusió a la que he arribat després de presenciar i conèixer una sèrie d'actuacions de l'equip de govern de Calafell en el seu primer any de mandat. Actuacions que denoten la manca de capacitat per tirar endavant projectes de participació ciutadana i que injurien un dels pilars bàsics d'un estat democràtic: la participació.

Ara fa un any, moguts per un primer instint de ser coherents amb l'organització d'un municipi que pretén ser plural i obert, l'equip de govern va decidir dissenyar un organigrama municipal dotat d'un recurs bàsic per la intervenció ciutadana, una regidoria de participació amb un regidor responsable de la matèria. Tot ens feia pensar, tant a la ciutadania com a l'oposició, que havia estat tot un encert aquest arravatament de lucidesa que havia tingut el nou executiu.

Però han estat suficients un mesos de legislatura i uns quants actes duts a terme pel govern CiU-PP per tirar per terra tota la bona voluntat inicial a l'hora de crear aquest instrument de participació ciutadana.

Només començar el mandat, al mes de juny de 2011, decideixen estrenar la joguina. Convoquen una reunió exprés per parlar de la destrucció del carril bici del passeig de Segur. Reunió a la que assisteixen poques persones degut a la manca d'estratègia per organitzar un procés de participació. La reunió va ser un fiasco i va rebre més crítiques que lloances. Febrer de 2012, tornen a convocar un procés de participació ciutadana per triar el model de carril bici per Calafell. Conviden a aquells establiments que volen, sense ordre ni concert. No donen la possibilitat d'assistir a l'acte a associacions de veïns i establiments de Segur interessats en aportar la seva proposta.

Abril de 2012, porten 10 mesos de mandat. L'alcalde necessita sortir a la palestra i donar la cara. L'ambient al municipi està enrarit. Els veïns no estan satisfets amb l'acció de govern. Han passat 8 mesos des que el govern va sol·licitar una auditoria per conèixer l'estat de les comptes municipals heretades i encara no s'han rendit comptes als ciutadans.

L'oposició demana l'auditoria i aclareix als ciutadans que la situació econòmica que va deixar l'antic consistori al nou ajuntament no és tan crítica com ells la volen vendre. El govern decideix organitzar tres actes informatius. S'han d'explicar els números. L'alcalde no ho té clar. La seva capacitat comunicativa i de persuasió no està a l'alçada. Però els assessors creuen que ho ha de fer, que ha de sortir a contrarestar les declaracions de l'oposició. Si no ho fan corren el perill que la població els acusi d'encobriment d'informació. La sorpresa arriba quan, després de l'acte, l'alcalde anuncia que la participació anirà a càrrec d'unes targetes de cartolina en les que el públic podrà fer preguntes i intervenir en totes aquelles temàtiques que cregui convenients. Participació des d'un bonic tros de cartró. Participació en tota regla. Una nova i valenta forma de participació ciutadana. Però de parlar res.

La pregunta és, per què no va voler l'alcalde que els ciutadans poguessin transmetre les seves inquietuds o preocupacions directament al major responsable del municipi? Va ser per no allargar la trobada? Va ser per no posar a l'alcalde en un “aprieto”? Va ser per vetar les possibles intervencions de l'oposició que va assistir en bloc als tres actes? S'accepten apostes.

Dijous passat, la regidoria de participació es va tornar a superar. En una reunió amb els paradistes del mercat municipal de Calafell, l'equip de govern va fer fora de la reunió, quan aquesta estava a punt de començar, als dos regidors de l'oposició que havien estat convidats pels veritables protagonistes de la trobada, els paradistes. L'alcalde, portat per una arrencada de manca de control, va ordenar al regidor de territori que fes fora els dos intrusos. Tot i que el govern és qui ha de decidir amb els propietaris del mercat el tipus de projecte de mercat municipal, hagués estat elegant haver deixat assistir l'oposició, sense cap mena de por a la seva participació. Però no va estar així i la manca de cintura política de l'alcalde els van condemnar, una vegada més, al fracàs polític. Anem bé.

Aquestes són algunes de les perles amb les que ens ha delectat la regidoria de participació ciutadana de l'Ajuntament de Calafell al llarg del seu primer any de mandat. Esperem que sigui veritat la màxima de que l'experiència és un grau i de cara a propers processos de participació, l'equip de govern mostri que no els fa por la participació. Es necessita una actitud molt més oberta i intel·ligent per tirar endavant un municipi.

5 comentarios:

  1. TU, yolanda, dius aixó? Tu, i el teu equip que heu censurat tots els meus comentaris al blog dels socielistes?. Ja se que no publicareu cap dels meus comentaris, perque a vosaltres... si que us fa por la participació.. i més quan diuen veritats. o potser es perque no us agrada que us critiquin.. si no us miran a la cara?. recordo que així heu actuat durant 4 anys al gobern, donant punyalades per l'esquena... sense donar la cara. Tu, tens valor de parlar de que fa por la participació?. Em fa molta gràcia!!!
    I quan volgueu, m'expliqueu el perquè de la censura.
    Salutacions

    ResponderEliminar
  2. Estimada anònima, aquesta és la censura que jo practico,la de publicar tots els comentaris que m'arriben, tots. Evidentment el que no faria seria publicar cap intervenció que falti el respecte, però les crítiques a la meva feina, aquesta és la por que em donen. Està molt bé que surtis en defensa de l'equip de govern, molt bé, no t'ho critico, només faltaria, però com a mínim, reconeix que tot el que es diu a aquesta entrada és veritat. Tu no dius que sigui mentida el que jo aquí dic, et limites a ficar-te amb l'anterior equip de govern.

    Quan parles de punyalades a l'esquena... no sé a què et refereixes, no en tinc coneixement de cap punyalada. Potser si m'ho expliques i em dius qui ets, sense por, mostrant-te obertament, en podriem parlar. Amagar-se darrera d'un anònim per criticar i després encongir la mà és molt senzill. Jo sí que dono la cara!!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Sra Yolanda,no sé de que puñaladas habla la anónima del primer comentario:
      "recordo que així heu actuat durant 4 anys al gobern, donant punyalades per l'esquena... sense donar la cara. Tu, tens valor de parlar de que fa por la participació?. Em fa molta gràcia!!!"

      Debió estar muy cerca de usted y muy dolida, vaya, que da la sensación, desde fuera, que hoy gobierna, ¿no?

      Le agradezco sus escritos de opinión.

      Saludos

      Eliminar
  3. Eso pienso yo anónimo, que esta persona debió estar muy dolida, pero no cuenta qué es lo que le pasó para sentirse así de indignada. En fin, cada uno cuenta las cosas tal y como le va. Gracias a usted.

    ResponderEliminar
  4. Es evidente que la profundidad de la participación no es entendida y, mucho menos, asumida desde el gobierno en su esencia, que es contar con la voz de la ciudadanía sin que ello reste un ápice de responsabilidad a quien gobierna. La participación ciudadana no consiste siempre, desde luego, en complejos talleres de discusión y plenarios para adoptar consensos. A veces, simplemente, pueden limitarse a sesiones informativas con un feed back determinado. Depende de la complejidad del caso a discutir (más complejo, mayor profundidad participativa) o de las implicaciones ciudadanas (casos con más afectación requieren de procesos más refinados).

    Pero llamar participación a tres conferencias justificativas con cartulinas, a hacer sesiones informativas ultrarrestrictivas (sin tener un público objetivo claro y casi sin previo aviso), amén de no admitir a personas que puedan aportar un punto de vista diferente en una sesión, llamar participación a eso, es tremendamente optimista.

    Suena a querer vender la vieja Derby desvencijada cual Harley Davidson lista para estrenar. Vamos, a querer vender la moto bajo el nombre de "participación". Creo que pueden hacerlo mucho mejor. Naturalmente, si les viene en gana.

    ResponderEliminar