Com ja vaig expressar en l'anterior entrada, el dia 20 de novembre de 2011 passarà a la història per ser un dia negre pel socialisme espanyol i català, però també per a l'estat de dret que, al llarg de molts anys, hem lluitat per aconseguir. Un dia difícil per a molts ciutadans que han vist com la dreta s'ha fet amb el poder tant al territori de l'estat com de Catalunya. En el primer cas la dreta espanyola i en el segon cas la dreta catalana. Dues cares de la mateixa moneda.
Però si analitzem una mica més els resultats obtinguts a les urnes, podem vislumbrar un cert atisbe de tranquil·litat que ens anima a continuar lluitant encara més. Els 4,3 milions de vots que han perdut els socilistes no han migrat al Partit Popular. Lluny d'això, els ciutadans més descontents amb la gestió socialista han optat per quedar-se a casa o bé votar a d'altres opcions polítiques com ICV o UPyD, també progressistes. En el cas de Catalunya sí es pot dir que a part de practicar l'abstenció, un gruix dels socialistes descontens han preferit donar la seva confiança a la federació nacionalista. Sembla que les retallades o inclús l'ocultisme d'aquestes retallades no s'ha reflexat com un càstig als resultats. L'abstenció ha estat 2 punts i escaig per sobre de les eleccions legislatives del 2008, és a dir, un 28.31%. Elevada si tenim en compte que votar és un dret fonamental que hauria de practicar tot ciutadà major d'edat, però més controlada del que s'esperava degut precisament a la desafecció i indignació ciutadana envers la política.
És cert que no hi ha precedent a la nostra història democràtica que, en haver un canvi de govern, aquest es faci amb majoria absoluta. Els resultats del Partit Popular a aquestes eleccions, han estat, en número de vots, similars als que ja va obtenir el partit a l'any 2008 (10.8 i 10.2 milions de vots respectivament). En canvi, el nombre d'escons aconseguit a aquestes eleccions (186), no sembla equivalent respecte del nombre de vots obtinguts (10.8 milions), però, per ara, només hi ha una manera de realitzar-la.
Els resultats més aclaparadors de la nostra història democràtica són els que va obtenir Felipe González a l'any 1982 quan va obtenir una majoria absoluta de 202 diputats a les Corts Generals. Inclús Zapatero a les dues eleccions que va guanyar (2004 i 2008) va obtenir més vots dels que han aconseguit els conservadors aquests comicis (11 i 11.3 milions respectivament) però menor nombre d'escons (164 i 169 respectivament).
¿Qué vol dir això? La lectura clara a fer és que, afortunadament, els ciutadans espanyols no s'han tornat a "batejar" políticament parlant, és a dir, no s'han fet de dretes de la nit al matí, malgrat tot. Els milions de vots que ha perdut el PSOE no han anat a parar als conservadors. Per tant, podem afirmar que el Partit Popular no ha guanyat les eleccions sinó que ha estat el PSOE qui les ha perdut.
Això no vol dir que cal conformar-se i estar satisfets, ans al contrari, cal fer una valoració molt intensa i molt interna de què ha passat, què volen dir aquests resultats pels socialistes, en què ens hem equivocat i què ha provocat aquesta desafecció. Un intens debat que s'haurà de posar sobre de la taula d'una manera molt transparent i rigurosa en els propers Congresos del PSC al mes de desembre i del PSOE al febrer.
Todo el mapa está azul, tiene 186 escaños, como nunca nadie y resulta que no han ganao, pues...lo que está claro que el SOE ha perdido, luego quien mandará? al revés hubiera sido ....diferentes maneras de ver las cosas es el vaso casi vacio o casi lleno.
ResponderEliminarAceptad la derrota y no os mareeis mas, Al Cesar lo que es del Cesar!!!!
En primer lugar, si te has leído bien el post de Yolanda, la mayoría absoluta mas abrumadora la consiguió el PSOE en las elecciones del año 82, con Felipe al frente, consiguiendo 202 escaños.
ResponderEliminarYo, como socialista, también acepto la derrota. Yolanda dice en el post que hemos perdido las elecciones.
El PSOE representa la inmensa mayoría de la ciudadanía española, o sea la clase trabajadora y obrera. Hemos perdido todos, y con este nuevo gobierno iremos a peor la mayoría de los ciudadanos. Me gusta entrar en detalles y por eso te digo, anónimo, que las consecuencias directas son: recortes en educación, mis hijos irán 20 horas menos al mes al colegio, recortes en sanidad, plantas de hospitales cerradas y listas de espera eternas, excluir a los autónomos del convenio regulador, perdida de la prestación por desempleo, etc. Sigo???? A cambio la falsa promesa de: "tendremos trabajo". Y yo me pregunto, a base de seguir hipotecandonos de por vida??? Te recuerdo q fue Aznar quien dio el pistoletazo de salida a la burbuja inmobiliaria.
Sí, toda la razón, pero quién ha dejado un agujero que casi no tiene fondo tanto en las arcas del Estado comon en la Generalitat ha sido PSOE-PSC. Seamos un poco más objetivos, por Dios! y aunque los partidos corran por vuestras venas no nos intentéis vender ahora la moto. Vosotros también hubiérais tenido que tomar medidas, la situación es insostenible y culpemos a quién queramos.
ResponderEliminarSoy una persona muy decepcioada con la clase política, la que siempre nos quiere hacer ver lo buenos que unos y lo malo que son los otros.
Tú que dices que eres una persona decepcionada con la clase política, crees q si hubiera gobernado el PP durante los últimos años, eso hubiera sido garantía de algo? No estaríamos ahora en crisis? Decir que si seria hacer demagogia política y además de poca altura.
ResponderEliminarEvidentemente Dani, un gobierno del PP no hubiera sido garantía de una mejor situación económica actual puesto que la crisis se generó con la caída de la entidad financiera Lehman Brothers en el año 2007. A partir de ahí todo el mundo empezó a hundirse en esta depresión en la que hoy nos encontramos y que, estoy de acuerdo por una vez con Mas, después de esto, nada será como antes.
ResponderEliminarEs cierto que las políticas y la gestión de los gobiernos tiene mucho que hacer y que decir para ayudar a los países a mejorar y evolucionar, pero justamente a este país nuestro la gestión económica de los gobiernos de Aznar no ayudó demasiado a que la crisis nos afectara en menor medida. Así es que no creo que sea muy justo culpar a la persona que ha estado al frente del país en los momentos más difíciles y que recibió una herencia explosiva de manos de otros gobiernos. ¿Que se podría haber hecho mejor? Seguro. Nadie es infalible.
Podriamos decir que no ha ganado el PP, que tán solo ha perdido el PSOE, pero la realidad es tozuda y el resultado del escrutinio también, el PP tiene mayoría absoluta al margen de las lecturas e interpretaciones que le demos.
ResponderEliminarY tampoco me tranquiliza decir que ha sido el PSOE el que ha perdido las elecciones, porque todavía es peor, significa que el PP sin programa, sin proyecto, sin carisma, sin nada, ha ganado la partida.
Hablan de adelantar el traspaso de poderes, cosa imposible porque Rajoy sigue encerrado en su despacho con sus colegas de confianza para tratar de hacer un proyecto de acuerdo con las imposiciones que le marquen desde Berlin y Bruselas.
En otro orden de cosas, resulta alentador es verdad, que el resultado en Calafell, aunque sabe a poco y no sea mas que una gota de agua en el mar y algunos trivializan con ello, pero en el fondo les duele que el PSC haya sido el partido mas votado.
Un cordial saludo Yolanda.
J. Navarro